Haber Sitesi

Sayfa Adresi : http://orta.habersitesial.com/haber-detay/82_ispanya-krali-katalonya-meclis-baskani-ni-kabul-et

DÜNYA

Tümü

İspanya Kralı, Katalonya Meclis Başkanı'nı kabul etmedi

(7 Yil, 2 Ay önce) 676 İzlenme 0 Yorum
İspanya Kralı 6. Felipe, bağımsızlık yanlısı girişimlerini sürdürmeyi vadeden yeni bir hükümet kuran Katalonya Özerk Yönetimi'nde Meclis Başkanı Carme Forcadell'i kabul etmedi.

İspanya'da anayasa gereği, özerk yönetimlerdeki yeni hükümetlerin kendi yerel meclislerinde güven oyu almaları meclis başkanları tarafından İspanya Kralı'na bildirilirken, bu geleneksel olarak Kral'ın başkent Madrid'deki sarayında, özel bir kabulle gerçekleşiyor.

Ancak bağımsızlık girişimleriyle gündeme gelen Katalonya Özerk Yönetimi'nde 2012'de dönemin Kralı 1. Juan Carlos'un yaptığı gibi, şimdiki Kral 6. Felipe de Katalonya Meclis Başkanı'nı kabul etmeyerek, yeni hükümetin kurulmasıyla ilgili resmi bildirimin yazılı olarak yapılmasını istedi.

Katalonya Meclis Başkanı Forcadell, yeni hükümetin kurulmasını Kral 6. Felipe'ye elektronik posta göndererek bildirdi.

Katalonya'da bağımsızlık yanlısı sivil girişimlere öncülük eden Katalonya Ulusal Asamblesi'nin (ANC) kurucularından ve eski başkanı olan Forcadell, geçtiğimiz 27 Eylül'de yapılan özerk yönetim seçimlerinde bağımsızlık yanlısı "Junts pel Si" ittifakının 2. sıradan adayı olarak Katalan Meclisi'ne girmiş ve daha sonrasında Katalonya Meclis Başkanı seçilmişti. Forcadell, geçmişte İspanyol basınına verdiği bir çok demeçte, bulunduğu mevki itibarıyla resmi görüşmelerde İspanya Kralı 6. Felipe'yi selamlayacak olmaktan rahatsızlık duyduğunu dile getirmişti.

Ayrıca Katalonya Meclisi'nde Carles Puigdemont'un başkanlığında kurulan yeni hükümetin güven oyu almasından sonra meclis kürsüsünden konuşan Forcadell'in, yeni hükümetin Kral 6. Felipe'ye bildirileceğini söylemesi de genel kurul salonundaki bazı ayrılıkçı Katalan milletvekilleri tarafından ıslıklanarak protesto edilmişti.

Öte yandan İspanyol basını, Kral 6. Felipe'nin, Forcadell ile birlikte kameraların karşısına çıkmak istememesinden dolayı böyle bir karar aldığını savundu.

(AA)


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
ANKETLER
Aydın Büyükşehir Belediyesinin Çalışmalarından Memnun musunuz?
Bu ankete toplam 4 kişi katıldı.